Le fagu tioata sili ona gafatia i le lalolagi o loʻo i ai iinei: faʻaaogaina le hydrogen e fai ma vailaʻau faʻamaʻi naʻo le tuʻuina atu o ausa vai

Ua faalauiloa e le kamupani tioata Slovenian Steklarna Hrastnik le mea ua ta'ua o le “fagu tioata sili ona gafatia i le lalolagi”.E fa'aaogaina le hydrogen i le gaosiga.E mafai ona gaosia le hydrogen i auala eseese.O le tasi o le pala o le vai i le okesene ma le hydrogen e ala i le eletise, lea e taʻua o le electrolysis.
O le eletise e mana'omia mo le fa'agaioiga e sili ona sau mai puna'oa fa'afouina, fa'aaoga sela o le la e mafai ai ona gaosia ma teuina le hydrogen fa'afouina ma lanu meamata.
O le gaosiga tele muamua o tioata liusuavai e aunoa ma fagu kaponi e aofia ai punaoa faʻafouina faʻafouina, e pei o le faʻaogaina o sela sola, hydrogen lanu meamata, ma cullet fafo e aoina mai otaota toe faʻaaogaina.
O le okesene ma le ea e faʻaaogaina e fai ma vailaʻau.
Na'o le fa'aoso mai le fa'agasologa o le gaosiga o tioata o le ausa vai nai lo le carbon dioxide.
O loʻo faʻamoemoe le kamupani e faʻalautele le faʻatupeina i le gaosiga o mea tau alamanuia mo faʻailoga o loʻo faʻamoemoe faapitoa i le atinaʻe gafataulimaina ma le faʻaleagaina i le lumanaʻi.

Fai mai le Pule Sili o Peter Cas, o le gaosia o oloa e leai se aafiaga taua i le tulaga lelei o tioata ua iloa e aoga ai a tatou galuega mamafa.
I nai tausaga ua tuanaʻi, o le malosi malosi o le faʻafefeteina tioata ua oʻo i lona tapulaa faʻapitoa, o lea o loʻo i ai se manaʻoga tele mo lenei faʻaleleia tekinolosi.
Mo sina taimi, matou te faʻamuamua i taimi uma le faʻaitiitia o a matou lava carbon dioxide emissions i le faagasologa o le gaosiga, ma o lenei ua matou matua mitamita lava e talisapaia lenei faasologa faapitoa o fagu.
O le tu'uina atu o se tasi o tioata sili ona manino o lo'o tumau pea i luma o la tatou misiona ma e feso'ota'i vavalalata ma atina'e gafataulimaina.Fa'atekonolosi fa'afouina o le a taua tele i le Hrastnik1860 i tausaga a sau.
O loʻo fuafua e sui le tasi vaetolu o lona faʻaaogaina o suauʻu faʻasolosolo i le malosi lanumeamata e oʻo atu i le 2025, faʻateleina le malosi o le malosi i le 10%, ma faʻaitiitia lona tulagavae kaponi e sili atu i le 25%.
E oʻo atu i le 2030, o le a faʻaititia le sili atu i le 40% o tatou tulagavae kaponi, ma e oʻo atu i le 2050 o le a tumau pea le le mautonu.
O le tulafono o le tau ua uma ona manaʻomia e le malo sui uma ia ausia le solitu o le tau i le 2050. O le a faia la tatou vaega.Mo se taeao manuia ma se lumanai manuia mo a tatou fanau ma fanau a fanau, o le faaopoopo lea a Mr. Cas.


Taimi meli: Nov-03-2021