Aisea ua faguina ai le uaina i totonu o tioata? Mealilo fagu uaina!

O tagata e masani ona inu uaina e tatau ona masani lelei i igoa o le uaina ma pulu, aua e mafai ona tatou iloa le tele o le uaina e ala i le faitauina o igoa o le uaina ma le matauina o fagu uaina. Ae mo fagu uaina, o le tele o tagata inu e le ano tele, ae latou te le iloa o fagu uaina e tele foi mea lilo e le iloa.
1. O le amataga o fagu uaina
Atonu e fia iloa le tele o tagata, aisea e fagua ai le tele o uaina i fagu tioata, ae seasea i totonu o apa u'amea po o fagu palasitika?
O le uaina muamua na aliali mai i le 6000 TLM, ina ua le'i fa'atupuina se tekinolosi e fai ai tioata po'o u'amea, se'i vagana ai le palasitika. I lena taimi, o le tele o uaina sa masani ona teuina i fagu sima. E tusa o le 3000 TLM, na amata ona aliali mai oloa tioata, ma i le taimi lea, o nisi ipu uaina maualuga na amata ona faia i tioata. Pe a faatusatusa i ipu uaina muamua, ipu uaina tioata e mafai ona maua ai se tofo sili atu i le uaina. Ae o fagu uaina o loʻo teuina pea i fagu sima. Talu ai ona o le maualuga o le gaosiga o tioata e leʻi maualuga i lena taimi, o fagu tioata na faia na matua maaleale, lea e le faigofie mo le felauaiga ma le teuina o uaina. I le seneturi lona 17, na aliali mai ai se mea fou taua - o le ogaumu koale. O lenei tekinolosi ua matua faateleina ai le vevela pe a fai tioata, e mafai ai e tagata ona fai tioata mafiafia. I le taimi lava e tasi, faʻatasi ai ma foliga o le oak corks i lena taimi, o fagu tioata na suia lelei fagu sima muamua. E oo mai i le taimi nei, e leʻi suia lava fagu tioata i apa uʻamea poʻo fagu palasitika. Muamua, e mafua ona o mea fa'asolopito ma fa'aleaganu'u; lona lua, e mafua ona o fagu tioata e matua mautu ma e le afaina ai le lelei o le uaina; lona tolu, o fagu tioata ma oak corks e mafai ona tuʻufaʻatasia atoatoa e maua ai le uaina ma le matagofie o le matua i fagu.
2. Uiga o fagu uaina
O le tele o tagata e fiafia i le uaina e mafai ona taʻuina uiga o fagu uaina: fagu uaina mumu e lanu meamata, fagu uaina paʻepaʻe e manino, o le gafatia o le 750 ml, ma o loʻo i ai faʻamau i lalo.
Muamua, seʻi o tatou tilotilo i le lanu o le fagu uaina. I le amataga o le senituri lona 17, sa lanu meamata le lanu o fagu uaina. Na fa'atapula'aina lea i le faiga o fagufagu i lea taimi. O fagu uaina sa i ai le tele o mea leaga, o lea na lanu meamata ai fagu uaina. Mulimuli ane, na iloa ai e tagata o fagu uaina lanu meamata uliuli na fesoasoani e puipuia le uaina i totonu o le fagu mai aafiaga o le malamalama ma fesoasoani i le vaitausaga o le uaina, o lea o le tele o fagu uaina na avea ma lanu meamata. O le uaina paʻepaʻe ma le uaina rosé e masani ona afifi i fagu uaina manino, ma le faʻamoemoe e faʻaalia lanu o le uaina paʻepaʻe ma le uaina rosé i tagata faʻatau, lea e mafai ona maua ai e tagata se lagona faʻafouina.
Lona lua, o le gafatia o fagu uaina e aofia ai le tele o mea. O se tasi o mafuaʻaga e mai lava i le 17th seneturi, ina ua faia ma le lima le faiga o fagu ma faʻalagolago i tioata-blowers. Fa'aaafiaina i le malosi o le mama o ipu tioata, o le tele o fagu uaina i lena taimi i le va o le 600-800 ml. O le mafuaʻaga lona lua o le fanau mai o paʻu oak standard-size: o tamaʻi paʻu oak mo felauaiga na faʻatuina i le 225 lita i lena taimi, o lea na faʻatulagaina ai e le Iuni a Europa le gafatia o fagu uaina i le 750 ml i le 20th seneturi. O lea tamai paelo oak e mafai ona na'o le 300 fagu uaina ma le 24 pusa. O le isi mafuaaga ona o nisi tagata e manatu o le 750 ml e mafai ona sasaa 15 ipu tioata o le 50 ml uaina, lea e talafeagai mo se aiga e inu i se taumafataga.
E ui lava o le tele o fagu uaina e 750 ml, o loʻo i ai nei fagu uaina o mea eseese.
Ma le mea mulimuli, o tootoo i le pito i lalo o le fagu e masani lava o tala faʻasolopito e le toʻatele o tagata, oe talitonu o le loloto o le tootoo i lalo, o le maualuga lea o le lelei o le uaina. O le mea moni, o le loloto o tootoo i le pito i lalo e le faʻatatau i le lelei o le uaina. O nisi fagu uaina ua mamanuina ma tootoo e faʻataga ai le palapala e faʻapipiʻi faataamilo i le fagu, lea e faigofie mo le aveeseina pe a faʻaumatia. Faatasi ai ma le faʻaleleia atili o tekinolosi faʻaonaponei faʻaonaponei, o le uaina e mafai ona faʻamama saʻo i le taimi o le faʻagasologa o le uaina, o lea e leai se manaʻoga mo tootoo e aveese ai le palapala. I le faʻaopoopoga i lenei mafuaʻaga, o vaʻa i le pito i lalo e mafai ona faafaigofie ai le teuina o le uaina. Afai o le ogatotonu o le pito i lalo ole fagu uaina o loʻo faʻapipiʻi, o le a faigata ona tuʻu le fagu. Ae faʻatasi ai ma le faʻaleleia atili o tekinolosi faʻaonaponei faʻaonaponei, ua foia foi lenei faʻafitauli, o lea e le o fesoʻotaʻi faʻatasi ma le lelei o faʻamalo i lalo ole fagu uaina. O le tele o fale fa'ato'aga o lo'o fa'atumauina pea auga i lalo e fa'atumauina ai tu ma aga masani.
3. O fagu uaina eseese
O tagata e fiafia i le uaina faʻaeteete e mafai ona latou iloa o fagu Burgundy e matua ese lava mai fagu Bordeaux. O le mea moni, e tele isi ituaiga fagu uaina e ese mai fagu Burgundy ma fagu Bordeaux.
1. Fagu Bordeaux
O le fagu Bordeaux masani e tutusa le lautele mai luga i lalo, faʻatasi ai ma se tauau maʻoti, lea e mafai ona faʻaaoga e aveese ai le palapala mai le uaina. O lenei fagu e foliga ogaoga ma mamalu, e pei o se pisinisi pisinisi. Uaina i le tele o vaega o le lalolagi e faia i fagu Bordeaux.
2. Fagu Burgundy
O le pito i lalo o le columnar, ma o le tauau o se pupuni aulelei, e pei o se tamaitai lalelei.
3. Chateauneuf du Pape Fagu
E tutusa ma le fagu Burgundy, e fai si manifinifi ma umi atu nai lo le fagu Burgundy. Ua lolomi le fagu i le “Chateauneuf du Pape”, le pulou o le Pope ma ki lua o St. Peter. O le fagu e pei o se Kerisiano faamaoni.
Chateauneuf du Pape Fagu; Punavai ata: Brotte
4. Fagu Champagne
E tutusa ma le fagu Burgundy, ae o le pito i luga o le fagu o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga pulou mo le faʻafefe lona lua i totonu o le fagu.

5. Fagu Provence
E sili ona talafeagai le faʻamatalaina o le fagu Provence o se teine ​​lalelei ma se foliga "S".
6. Fagu Alsace
O le tauau o le fagu Alsace o se pupuni matagofie, ae e sili atu le laititi nai lo le fagu Burgundy, e pei o se teine ​​umi. I le faaopoopo atu ia Alsace, o le tele o fagu uaina Siamani e faʻaaogaina foi lenei faiga.
7. Fagu Chianti
O fagu Chianti o ni fagu lapopoa, pei o se tagata tumu ma malosi. Ae i tausaga talu ai nei, o Chianti ua faʻateleina le faʻaaogaina o fagu Bordeaux.
O le iloaina o lenei mea, atonu e mafai ona e matemateina le amataga o se uaina e aunoa ma le tilotilo i le igoa.


Taimi meli: Iul-05-2024